logo

علت  نازایی زنان چیست؟

علت نازایی زنان چیست؟ باردار شدن و به دنیا آوردن فرزند در واقع فرآیند بسیار پیچیده ای دارد. بسیاری از افراد ممکن باروری برای آنها با چالش هایی روبرو شود. عوامل متعددی نیز در این زمینه دخیل هستند. از هر 4 زوج ممکن است 1 زوج موفق به باروری نشود و علت این مشکل برای آنها ابهامات زیادی به دنبال خواهد داشت. بهتر است برای تشخیص علت نازایی در زنان به متخصص زنان مراجعه کنید تا بررسی های لازم انجام شود. در این مطلب می خواهیم با بهره گیری از تجربیات دکتر رویا شهریاری پور شما را بیشتر در این زمینه راهنمایی کنیم. دکتر رویا شهریاری پور بهترین متخصص زنان و نازایی در تهران است.

علل نازایی زنان 1

 

علائم اولیه نازایی زنان

چرخه قاعدگی خیلی طولانی یا خیلی کوتاه و یا نامنظم

پریود نشدن و نداشتن چرخه تخمک گذاری

درد شدید در دوران قاعدگی

رشد بیش از حد موهای زائد

مشکلات آکنه به دلیل اضافه وزن و اختلالات هورمونی

علل نازایی زنان

عدم تخمک گذاری

علت نازایی زنان در قریب به 40 درصد موارد، عدم تخمک گذاری است. از دلایل عدم تخمک گذاری هم می توان به موارد زیر اشاره کرد.

نازایی به سبب نارسایی اولیه تخمدان یا داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک
افزایش سن و کاهش ذخیره تخمدان
تعداد کم ذخیره تخمدان به دلیل افزایش سن
اختلالات غدد درون ریز مانند بیماری تیروئید یا مشکلات هیپوتالاموس
سبک زندگی و عوامل محیطی

مشکلات مربوط به چرخه قاعدگی

مشکلات مربوط به چرخه قاعدگی می تواند علت نازایی زنان باشد، چرخه قاعدگی یعنی فرآیندی که بدن زن برای بارداری آماده می شود. چرخه قاعدگی شامل چندین مرحله است و و وجود هر گونه مشکل در آنمنجر به مشکل در باردار یا ناباروری در زنان می شود.

مشکلات ساختاری

مشکلات ساختاری معمولاً شامل وجود بافت غیر طبیعی در لوله‌های فالوپ یا رحم است. اگر لوله های فالوپ مسدود شوند، تخمک ها قادر به حرکت از تخمدان ها به رحم نیستند و اسپرم ها قادر به رسیدن به تخمک برای لقاح نخواهند بود. سایر مشکلات ساختاری رحم، مانند مواردی که ممکن است در لانه گزینی اختلال ایجاد کنند نیز می توانند باعث ناباروری شوند. از جمله مشکلات ساختاری که می توانند باعث بروز ناباروری شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد.

آندومتریوز
فیبروم رحم
پولیپ ها
جای زخم در رحم ناشی از صدمات

عفونت ها

عفونت ها می توانند علت نازایی زنان باشند. سوزاک و کلامیدیا درمان نشده در زنان می توانند منجر به بیماری التهابی لگن شوند. عفونت ها ممکن است باعث ایجاد التهاب شوند و لوله های فالوپ را مسدود کنند. سیفلیس درمان نشده خطر مرده زایی را برای زن باردار افزایش می دهد. عفونت های مزمن در دهانه رحم و جراحی ضایعات دهانه رحم مرتبط با عفونت ویروسی مانند HPV نیز می تواند میزان یا کیفیت مخاط دهانه رحم را کاهش دهد. مشکلات مربوط به این ماده چسبنده یا لغزنده که روی دهانه رحم و واژن جمع می شوند که در نهایت منجر به کاهش سطح باروری می شوند.

بالغ نشدن تخمک

علت نازایی زنان می تواند مربوط به بالغ نشدن تخمک باشد. تخمک ها ممکن است به دلایل مختلفی به درستی بالغ نشوند. از شرایطی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک گرفته تا چاقی و کمبود پروتئین های خاص مورد نیاز برای بالغ شدن تخمک، همه می توانند روی بالغ نشدن تخمک تاثیر بگذارند.

شکست لانه گزینی

شکست لانه گزینی به عدم کاشت تخمک بارور شده در دیواره رحم برای شروع بارداری اشاره دارد. این موضوع به نوبه خود روی نازایی زنان تاثیر می گذارد. در حالی که علت خاص شکست کاشت اغلب ناشناخته است اما احتمالاتی هم برای آن وجود دارند که عبارتند از:

نقص ژنتیکی در جنین
اندومتر نازک
نقایص جنینی
اندومتریوز
مقاومت به پروژسترون
بافت اسکار در حفره آندومتر

اختلالات خودایمنی

علت نازایی زنان می تواند اختلالات خودایمنی باشد که معمولاً در تشخیص دلایل نازایی نادیده گرفته می شوند. اختلالات خود ایمنی باعث می شود که سیستم ایمنی بدن به بافت های طبیعی بدن حمله کند. لوپوس، هاشیموتو و سایر تیروئیدیت یا آرتریت روماتوئید ممکن است بر باروری تأثیر بگذارند. دلایل این امر به طور کامل شناخته نشده و از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است.

چه بیماری هایی باعث نازایی زنان می شود؟

اورتریت

عفونت ادراری

التهاب کلیه

اختلالات خود ایمنی

عفونت دستگاه تناسلی و لگنی در زنان

کوریوآمنیونیت که عفونتی است که رحم، جنین و جفت را در دوران بارداری تحت تاثیر قرار می دهد.

چه زمانی برای نازایی زنان به متخصص مراجعه کنیم؟

زمان درست مراجعه به پزشک به علت ناباروری در زنان زمانی می تواند باشد که باروری اتفاق نیفتد. حتی با وجود رابطه  جنسی با فواصل آمیزشی منظم و سیکل های قاعدگی بدون مشکل، همچنان بارداری اتفاق نمی افتد. باید پس از 12 ماه تلاش برای باردار شدن بدون استفاده از روش های کنترل بارداری به پزشک مراجعه کنید. متخصص زنان می تواند در این زمینه با بررسی عوامل مختلف به شما در تشخیص کمک کند. دکتر رویا شهریاری پور با تخصص بالایی که در زمینه تشخیص نازایی دارد، می تواند در این زمینه به شما کمک کند. جهت دریافت نوبت می توانید با شماره مطلب تماس حاصل فرمایید.

سوالات متداول در مورد نازایی زنان

علت اصلی نازایی در زنان چیست؟

شایع ترین علت نازایی زنان در 40 درصد موارد ، عدم تخمک گذاری است. عدم تخمک گذاری هم به دلایل مختلفی ایجاد مانند نارسایی اولیه تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک ایجاد می شود.

 راه های جلوگیری از نازایی زنان چیست؟

داشتن وزن سالم، ترک سیگار، اجتناب از مصرف الکل و کاهش استرس

آیا استرس می تواند باعث ناباروری شود؟

استرس به تنهایی باعث ناباروری نمی شود اما به طور قابل توجهی در توانایی زن روی باروری تاثیر می گذارد.

آیا ناباروری ژنتیکی است؟

تقریباً 10 تا 15 درصد از زوج ها مشکل نازایی را تجربه می کنند که بیش از نیمی از این موارد به دلیل یک مشکل ژنتیکی است.

کلام پایانی

ناباروری به عنوان عدم وقوع بارداری در عرض یک سال با وجود داشتن رابطه جنسی منظم و محافظت نشده توسط زوجین تعریف می شود. ناباروری ممکن است در 10 تا 15 زوج از هر 100 زوج در سن باروری رخ دهد. بروز آن با افزایش سن افزایش می یابد. ناباروری یک مشکل بهداشتی مرتبط با دستگاه تناسلی است. در مطلب بالا علت نازایی زنان را به تفصیل مورد بررسی قرار دادیم. اگرچه بچه دار شدن به عنوان یک عملکرد ساده و طبیعی تلقی می شود اما این فرآیند بسیار پیچیده است. علت نازایی ممکن است به زن یا مرد مربوط باشد اما در 10 تا 15 درصد بیماران، علیرغم همه تحقیقات هنوز هیچ علتی برای آن مشخص نشده است.

دکتر رویا شهریاری پور

دکتر رویا شهریاری پور در سال ۱۳۸۷ از دانشگاه علوم پزشکی تنکابن در رشته پزشکی عمومی فارغ‌التحصیل شدند. سپس طرح پزشک عمومی را به مدت ۳ سال در استان بوشهر خدمت کردند. سال ۹۱ در دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص زنان شروع به تحصل کردند و سال ۹۵ از دانشگاه علوم پزشکی ایران فارغ تحصیل شدند. ایشان دوران فلوشیپ فوق تخصص لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی را در دانشگاه ایران گذرانده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا
نمونه‌کار‌های بیشتر...