logo

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی چیست، چه علائمی داشته و چگونه انجام می‌شود؟ زایمان طبیعی، یکی از انواع زایمان بوده که برای انجام آن باید با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید که آیا توانایی انجام آن را دارید یا خیر. در این مقاله سعی می‌کنیم زایمان طبیعی و شرایط انجام آن را کامل توضیح دهیم، پس همراه ما باشید.

آشنایی با زایمان طبیعی

در زایمان طبیعی شرایط مادر بهتر بوده و دوران نقاهت کوتاهتری سپری می‌کند. ساختار بدن زنان به گونه ای است که از همان لحظه اول بارداری و تخمک گذاری، شروع به ترشح انواع مختلفی از هورمان ها کرده که باعث می‌شوند مادر بدون نیاز به استفاده از داروهای شیمیایی می‌ تواند زایمان طبیعی داشته باشد. برای انجام زایمان طبیعی باید از چند هفته قبل آماده و به علائمی که برایتان پیش می‌آید مانند انقباضات رحم و درد زایمان توجه داشته باشید تا زمان زایمان برسد. در این روش سر نوزاد از طریق واژن خارج می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم برای داشتن زایمانی راحت به بهترین متخصص زنان در سعادت آباد مراجعه کنید.

زایمان طبیعی چگونه است؟

 علائم شروع زایمان طبیعی

زمان دقیق زایمان طبیعی قابل پیش بینی نبوده و تاریخی که توسط پزشک بیان می‌شود تقریبی بوده که گاهی ممکن است درد زایمان حدود دو سه هفته قبل یا بعد از تاریخ پیش بینی شده رخ دهد که مسئله ای طبیعی می‌باشد. در ادامه علائمی که نشان می‌دهد زمان زایمان طبیعی فرا رسیده عبارتند از:

  • پایین آمدن برآمدگی شکم و داشتن تنفس راحت تر
  • پارگی کیسه آب
  • خروج ترشحات صورتی رنگ آغشته به خون از رحم
  • انقباض ماهیچه های رحم

مراحل زایمان طبیعی

اگر شما باردار هستید و قصد انجام زایمان را دارید بهتر است برای آشنایی بیشتر با مراحل زایمان طبیعی آشنا شوید:

شروع درد شکم و لگن تا باز شدن دهانه رحم

در این مرحله دردی که مادر تجربه می‌کند شامل سه مرحله دردهای ابتدایی، دردهای فعال و دردهای انتقالی خواهد بود. دردهای ابتدایی به دلیل بازشدن دهانه رحم رخ داده و باعث باز شدن آرام دهانه رحم می‌شود. تجربه دردهای فعال باعث باز شدن دهانه رحم از 4 سانتی متر به 7 سانتی متر خواهد شد .دردهای انتقالی نیز باعث باز شدن دهانه رحم به اندازه 8 تا 10 سانتی متر خواهد شد. شدت درد در این قسمت بسیار زیاد بوده و مادر به نوعی آماده زایمان می‌شود.

باز شدن کامل دهانه رحم

در این برای باید زور زیادی برای چرخیدن سر نوزاد به پایین و قرار گرفتن در دهانه رحم بزند. زمان باز شدن دهانه رحم در مادران متفاوت بوده و برای مادرانی که تجربه زایمان طبیعی اول را دارند 12 تا 16 ساعت و در مواردی 20 ساعت نیز دیده شده تا دهانه رحم آن ها باز شود.  در مادرانی که تجربه دومین زایمان طبیعی را دارند، 5 تا 6 ساعت باید منتظر باز شدن دهانه رحم باشد.

خروج جنین

در این مرحله مادر باید با تنفس صحیح و زور زدن های به موقع به خروج جنین کمک کند. بعد از خروج سر، خروج بقیه قسمت ها به راحتی انجام می‌شود. سپس   پزشک با استفاده از دستگاه های مخصوص مکش، خون، مایع آمنیوتیک و مخاط را از بینی و دهان کودک خارج کرده و شروع به خارج کردن شانه، کتف و دیگر اعضای بدن نوزاد از رحم مادر خواهد کرد.

خروج جفت

در این مرحله جفت از دیواره ی رحم کنده شده و نهایتا نیم ساعت بعد از خروج جنین خارج می‌شود. بعد از خروج جفت، رحم جمع شده و کنترل خونریزی توسط پرسنل و فشار دادن رحم  برای مطمئن شدن از خون و دیگر بقایا انجام ‌می‌شود.

انواع زایمان طبیعی

زایمان طبیعی با توجه به سیستم بدنی فرد و شرایط روحی و فیزیکی فرد و بررسی پارامتر ها توسط پزشک ، انواع مختلفی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می‌کنیم:

زایمان فیزیولوژیک ( زایمان طبیعی)

این روش سالم ترین نوع زایمان بوده و بدون نیاز به هرگونه داروی شیمیایی انجام می‌شود و مادر با تحمل فشار و درد های زایمان می‌تواند به راحتی شاهد تولد نوزادش باشد.

زایمان طبیعی در آب

آب به کاهش درد زایمان کمک فراوانی کرده و مادر بعد از باز شدن دهانه رحم به اندازه کافی به همراه پزشک در استخر یا وانی به عمق 40 تا 50 سانتی متر می‌نشیند.

زایمان طبیعی بدون درد با تزریق دارو

در این روش زمانی که دهانه رحم به اندازه کافی باز شده و آماده خروج نوزاد می‌باشد، برای کاهش درد های واژینال از داروهای مسکن مانند پتیدین استفاده می‌شود. از این روش تنها در صورتی که مادر درد بسیار شدیدی داشته و در معرض پارگی واژینال باشد استفاده می‌شود.

زایمان اپیدورال یا زایمان به روش بی حسی

در این روش با استفاده از تزریق بی حسی به قسمتی از ستون فقرات مادر درد در زایمان طبیعی را کاهش می‌دهند.

‌فواید زایمان طبیعی

همان طور که با زایمان طبیعی و مراحل آن آشنا شدیم زایمان طبیعی دارای فوایدی می‌باشد که به بیان آن ها می‌پردازیم:

  • سریع بهبود یافتن مادر و داشتن دوره نقاهت کمتر
  • هوشیار بودن مادر در زمان زایمان طبیعی  و آغاز فرآیند شیردهی بعد از زایمان
  • میزان خونریزی کمتر نسبت به زایمان سزارین
  • کاهش وزن سریع تر و بازگشت سریع تر به اندام قبلی
  • کمتر بودن مشکلات تنفسی نوزاد
  • نداشتن عوارض بیهوشی
  • مقرون به صرفه بودن

چه کسانی نباید زایمان طبیعی انجام دهند؟

روش زایمان برای هر مادری با توجه به شرایط فیزیکی و روحی متفاوت بوده و برخی از مادران به دلایلی قادر به انجام این نوع زایمان نمی‌باشند. در ادامه به این سوال که چه کسانی نباید به شکل طبیعی زایمان کنند را بیان می‌کنیم:

  • داشتن بیماری خاص مادر مانند دیابت و بیماری قلبی
  • انجام دادن چندین عمل سزارین
  • نرسیدن اکسیژن کافی به نوزاد
  • پایین نیامدن سر نوزاد
  • زیاد بودن وزن مادر و جنین
  • رنج بردن مادر از بواسیر شدید
  • حاملگی چند قلویی
  • داشتن سابقه جراحی دهانه رحم و سقط های مکرر

دکتر رویا شهریاری پور

دکتر رویا شهریاری پور در سال ۱۳۸۷ از دانشگاه علوم پزشکی تنکابن در رشته پزشکی عمومی فارغ‌التحصیل شدند. سپس طرح پزشک عمومی را به مدت ۳ سال در استان بوشهر خدمت کردند. سال ۹۱ در دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص زنان شروع به تحصل کردند و سال ۹۵ از دانشگاه علوم پزشکی ایران فارغ تحصیل شدند. ایشان دوران فلوشیپ فوق تخصص لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی را در دانشگاه ایران گذرانده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا
نمونه‌کار‌های بیشتر...