ناباروری، یکی از مشکلات بزرگ بسیاری از زوجین در حال حاضر است که به دلیل سبک زندگی ناسالم امروز کاملا محتمل میباشد. این مشکل در ۴۰ درصد مواقع تحت تاثیر مشکل دستگاه تولیدمثلی خانم ایجاد میشود. از جمله مشکلات رایج بانوان برای باروری، تنبلی تخمدان، تخمدان پلی کیستیک، آندومتریوز و البته چسبندگی لولههای رحمی یا لوله فالوپ را میتوان نام برد. چسبندگی لوله رحمی نه تنها میتواند موجب ناباروری شود، بلکه احتمال موفقیت روشهای کمک باروری را نیز کاهش میدهد. این است که اولین گام برای باروری و زندگی سالم جنسی، لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ است.
بیشتر بخوانید: بارداری بعد از لاپاراسکوپی رحم
تاثیر چسبندگی لوله فالوپ در باروری
لولههای رحمی یا فالوپ در واقع لولههایی عضلانی و ماهیچهای هستند که تخمدانها را به رحم متصل میکنند. هر تخمک برای آزادسازی و ورود به رحم، باید مسیری را درون لوله فالوپ بگذراند. این لوله محل لقاح اسپرم و تخمک است. هرگونه انسداد و ناهنجاری در آن میتواند از لقاح جلوگیری نموده و مانع ورود سلول تخم به رحم شود.
مخاط مژکدار رحمی که در لولههای فالوپ نیز وجود دارد با زوائد خود سلول تخم حاصل از لقاح را برای لانه گزینی به رحم هدایت میکند که در صورت انسداد، عملکرد این بخش نیز مختل میشود. لولههای فالوپ جزوی اساسی از مسیر آزادسازی تخمک و لقاح هستند که در صورت انسداد باید درمان شوند.
لاپاراسکوپی چسبندگی لوله فالوپ یکی از راهکارهای موثر برای درمان این مشکل است. لاپاراسکوپی روشی کم تهاجمی که در مراحل تشخیص و درمان، دقیقترین نتایج را با حداقل جراحت و عوارض به دست میآورد. لاپاراسکوپی روشی از جراحی نوین است که طی چند دهه اخیر برای انواع مشکلات شکمی مورد استفاده قرار میگیرد.
این روش از پرکاربردترین راهکارهای تشخیص و درمان مشکلات ناباروری، بستن لولههای رحمی، برداشت رحم، درمان کیست تخمدان و… است که برای جراحی توبوپلاستی (لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ) نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونگی لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ
برای انجام لاپاراسکوپی، پس از برگزاری جلسه معاینه و مشاوره قبل از عمل، بیمار مراقبتهای لازم را رعایت نموده و تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد. معمولا این عمل با بیهوشی عمومی انجام میشود و پس از بیهوشی، پزشک گاز کربندیاکسید را در شکم پمپاژ میکند تا بافتهای داخلی بهتر امکان دیده شدن پیدا کنند.
فرق اصلی و در واقع وجه تمایز لاپاراسکوپی با جراحی باز این است که در این عمل، نیازی به ایجاد برشهای عمیق و طویل در شکم نیست. پزشک تنها یک سوراخ به قطر نیم تا یک سانتیمتر در زیر ناف و دو سوراخ در اطراف ایجاد میکند. این سوراخها منافذ ورود تروکار لاپاراسکوپ و دیگر تجهیزات ضروری برای عمل هستند.
لاپاراسکوپ دستگاهی مجهز به دوربین و چراغ روشنایی است که امکان مشاهده دقیق، فیلمبرداری و بزرگنمایی درون شکم را فراهم میکند. به وسیله این دستگاه پزشک دید خوبی از محتوای درون شکم دارد و میتواند به بهترین نحو و با تسلط بالا لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ را به انجام برساند.
جراحی بارداری خارج از رحم با لاپاراسکوپی توسط دکتر شهریاری پور
در عمل لاپاراسکوپی گاها لیزر نیز برای رفع ضایعات به کار میآید و با پرتوهای نوری تقویت شده خود در طول موج خاص، کار را با حداقل جراحت جلو میبرد. پس از انجام عمل، پزشک ناحیه سوراخهای شکمی را با بخیه جوش داده و محل جراحت را پانسمان میکند.
بیشتر بخوانید: لاپاراسکوپی کیست تخمدان چگونه انجام می شود؟
مزایای لاپاراسکوپی چسبندگی لوله فالوپ
لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ از بسیاری جهات بهتر از جراحی به شیوه باز و قدیمی است:
- لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ با کمترین جراحت و خونریزی حین عمل انجام میشود و به روند بهتر درمان کمک میکند.
- احتمال بروز عوارض پس از این عمل بسیار کمتر از جراحی باز است. به طوری که از هر ۱۰۰۰ نفر که لاپاراسکوپی انجام میدهند، تنها ۳ نفر دچار عوارض میشوند.
- احتمال عفونت و آسیب به اندامهای داخلی در لاپاراسکوپی کمتر از سایر عملها است.
- به دلیل دوربین و سازوکار بزرگنمایی در لاپاراسکوپی، دید جراح حین عمل بسیار بهتر از جراحی باز است. دوربین تعبیه شده در لاپاراسکوپ، تصاویری با ۲۰ برابر بزرگنمایی را به پزشک ارائه میدهد که به تسلط و دقت بهتر پزشک کمک شایانی میکند.
- در مقایسه با جراحی باز، جراحات و زخمها در لاپاراسکوپی کمتر، کوچکتر و خفیفتر هستند. این مورد به زیبایی و ظاهر طبیعی محل جراحی پس از عمل کمک میکند.
- دوره نقاهت لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ کوتاهتر از جراحی باز است. به طوریکه حتی پس از عمل نیازی به بستری نخواهد بود و فرد با یکسری مراقبتها، به زندگی عادی خود بازمیگردد.
عوارض لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ
هر چند که لاپاراسکوپی روشی کم تهاجم با عوارض پایین است، اما به طور متوسط از هر ۱۰۰ بیمار ممکن است یک نفر عوارض شدید بعد از لاپاراسکوپی را تجربه کند. برخی عوارض لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ طبیعی هستند و به طور خود به خودی مدتی پس از عمل از بین میروند و برخی دیگر خطرناک بوده و در هنگام مواجهه با آنها باید به پزشک اطلاع داده شود.
• درد و سوزش ناحیه شکم و جراحات
• خونریزی خفیف
• تورم شکم به دلیل التهاب و گاز کربندیاکسید
• تب موقت
• سرگیجه، سردرد، بیحالی، تهوع و استفراغ ناشی از داروی بیهوشی
همه از عوارض طبیعی و معمولا کوتاه مدت جراحی لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ هستند. اما در شرایطی ممکن است به دلیل عدم تسلط پزشک، عدم کیفیت داروی بیهوشی و… عوارض شدیدتری گریبانگیر فرد شود که در این صورت باید پزشک از وضعیت بیمار مطلع شده و در صدد رفع علائم وی برآید.
• آسیب به معده، دستگاه ادراری، شریانها و عروق اصلی که موجب خونریزی داخلی و اختلال در سیستمهای مختلف بدن میشود.
• عوارض ناشی از ورود گاز کربندیاکسید به عروق خون
• آمبولی ریوی و ایجاد لخته خونی در راه تنفس که خطر مرگ دارد.
• عوارض شدید داروی بیهوشی چون کما، اختلالات شناختی و… و همچنین حساسیت به داروی بیهوشی
از عوارض خطرناک لاپاراسکوپی درمان چسبندگی لوله فالوپ هستند. شاید در مواردی هزینه لاپاراسکوپی بیشتر از جراحی باز باشد، اما مزایای این عمل، توجیه خوبی برای پذیرش هزینه خواهند بود.