logo

HPV چیست و چگونه منتشر می شود؟

HPV چیست؟ اچ پی وی یکی از شایع ترین مشکل در سراسر دنیا می باشد که افراد بسیاری را درگیر کرده است. در واقع اچ پی وی نوعی ویروس ناحیه تناسلی ست که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. حتی اگر شما رابطه جنسی نداشته باشید، در اثر تماس با پوست ناحیه تناسلی نیز ممکن است گرفتار آن شوید. در چند سال گذشته افراد بسیار زیادی در کشور ما نیز درگیر این ویروس شدند. این بیماری می تواند خود به خود از بین برود و در برخی موارد می تواند زمینه ساز یک بیماری جدی تر شود.

HPV چیست
اچ پی وی چیست؟

HPV چیست؟

HPV مخفف ویروس پاپیلومای است که یک عفونت شایع مقاربتی می باشد. معمولاً هیچ علامتی ندارد و خود به خود از بین می رود. همانطور که گفتیم گاهی اوقات می تواند زمینه ساز یک بیماری جدی مانند سرطان دهانه رحم شود. این ویروس از طریق تماس نزدیک با پوست ناحیه تناسلی پخش می شود و می تواند مردان و زنان را مبتلا کند.

علائم hpv در زنان چیست؟

 شاید بپرسید علائم بیماری hpv چیست و علت بوجود آمدن hpv چیست؟ اچ پی وی بر اندام تناسلی شما تأثیر می گذارد و معمولاً علائمی ندارد. شایع ترین علامتی که ممکن است از این بیماری با آن روبرو شوید، زگیل تناسلی است. زگیل تناسلی دانه های ریزی هستند که به لحاظ ظاهری شبیه گل کلم می باشند. در واقع آنها توده هایی هستند که روی پوست رشد می کنند. ممکن است هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها پس از آلوده شدن شما به اچ پی وی، ظاهر شوند. زگیل تناسلی مانند اچ پی وی مسری و در عین حال بی خطر است.

HPV از هر نوعی علائمی ندارد، مگر اینکه به سرطان دهانه رحم تبدیل شده باشد. در واقع سرطان دهانه رحم بیشتر بر اثر این ویروس بوجود می آید. انواع دیگر سرطان پس از ابتلا به اچ پی وی که بسیار نادر هستند به ترتیب عبارتند از:

  • سرطان مقعد
  • سرطان آلت تناسلی
  • سرطان حنجره
  • سرطان واژن

ویروس hpv چگونه منتقل میشود؟

HPV از طریق رابطه جنسی، مقاربت مقعدی و تماس پوست انتقال می یابد. اگر اندام تناسلی شما با قسمت های آلوده شریک جنسی تماس پیدا کند، شما را آلوده می کند. همچنین انتقال ویروس از طریق دست به دستگاه تناسلی نیز امکان پذیر است. البته احتمال این نوع انتقال کمتر می باشد و هنوز تحقیقات زیادی روی آن صورت نگرفته است.

در مورد سرایتHPV می توان گفت این ویروس به شدت مسری است. مهمترین ناحیه ای که ممکن است انتشار از آنجا شروع شود، پوست شماست. بسیاری از افراد جامعه بر این باور هستند که مصرف مایعات به مقدار زیاد می تواند این ویروس را از بین ببرد. برای درمان به هیچ عنوان نیازی به مصرف مایعات زیاد توسط شما یا شریک زندگیتان نیست. شما ممکن است شریک زندگی خود را آلوده کنید یا شریک زندگیتان شما را آلوده کند، حتی اگر رابطه جنسی در کار نباشد.

آیا همه زگیل ها اچ پی وی هستند؟

تشخیص و تمایز زگیل تناسلی از اچ پی وی می تواند گیج کننده باشد. به خصوص زمانی که سعی می کنید تفاوت بین HPV که باعث ایجاد زگیل تناسلی شما شده و اچ پی وی که ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شود را درک کنید.

انواع HPV

  • زگیل های مسطح
  • میخچه کف پا
  • زگیل های رایج
  • زگیل های پریونگال و زیر زبانی

اغلب اچ پی وی 6 و 11 موجب بوجود آمدن زگیل تناسلی می شوند. این بدان معناست که تمامی اچ پی وی ها، زگیل تناسلی ایجاد نمی کنند.

بیشتر بخوانید: هیستروسکوپی رحم چیست و به چه منظور انجام می شود؟

آزمایش hpv چیست؟

یک پزشک متخصص با یک پاپ اسمیر و یا بررسی ناحیه تناسلی، می تواند اچ پی وی را تشخیص دهد. HPV در اشکال مختلفی وجود دارد که می توانند پرخطر و بدون علائم باشند. آزمایش هایی که به شما در تشخیص بیماری کمک می کنند شامل پاپ اسمیر و اچ پی وی هستند.

تست پاپ اسمیر

برای تشخیص HPV می توان از تست پاپ اسمیر استفاده کرد. این تست در تشخیص سرطان دهانه رحم و سلول های پیش سرطانی که ممکن است به سرطان تبدیل شوند، بسیار موثر است. سرطان دهانه رحم تقریباً بر اثر اچ پی وی پرخطر ایجاد می شود.

تست HPV

تست های HPV به شما کمک می کنند سویه های پرخطر ویروس را شناسایی کنید. باید فوراً آنها را کنترل کنید تا به سرطان دهانه رحم تبدیل نشوند. هیچ آزمایش تایید شده ای برای شناسایی اچ پی وی بر روی فرج، واژن، آلت تناسلی، کیسه بیضه، رکتوم یا مقعد وجود ندارد.

کولپوسکوپی

اگر پاپ اسمیر شما نشانه هایی از سلول های غیرطبیعی یا HPV مثبت را نشان دهد، ممکن است پزشک کولپوسکوپی را تجویز کند. در این روش یک ابزار به نام کولپوسکوپ، دهانه رحم شما را باز می کند و سلول های غیرطبیعی را در معرض دید قرار می دهد. پزشک متخصص کولپوسکوپی ممکن است سلول ها را بردارد و آنها را برای بررسی علائم پیش سرطانی یا بیوپسی برای پاتوبیولوژی ارسال کند.

ارتباط اچ پی وی و سرطان دهانه رحم

برخی از گونه های HPV مانند 16 و 18می توانند باعث تغییراتی در سلول های دهانه رحم شوند. به دنبال آن وضعیتی به نام دیسپلازی دهانه رحم بوجود می آورند. دهانه رحم به ناحیه شروع رحم و سوراخ میان واژن و رحم گفته می شود. در صورت عدم درمان، دیسپلازی دهانه رحم به سرطان دهانه رحم تبدیل می شود.

اگر سن شما کمتر از 30 سال باشد، جای نگرانی نیست. چرا که این عفونت ویروسی در این سنین خود به خود از بین می رود. شناسایی ویروس اچ پی وی در تست پاپ اسمیر تعیین می کند که شما باید هر چند وقت یکبار باید آزمایش بدهید. اگر آزمایش شما مثبت باشد، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشید و نیاز به آزمایش های مکرر داشته باشید. پاپ اسمیر منظم برای غربالگری سرطان دهانه رحم بسیار مهم است.

آیا می توان از HPV پیشگیری کرد؟

تنها راه پیشگیری از HPV این است که رابطه جنسی نداشته باشید. البته شما می توانید رابطه جنسی هدفمندتری داشته باشید. به طوری که خطر ابتلا به بیماری های مختلف را کاهش دهید. یکی از روش های پیشگیری از اچ پی وی، دریافت واکسن است. در حال حاضر سه واکسن برای مقابله با این ویروس ارائه شده اند که یکی از آنها گارداسیل است. این واکسن از سرطان دهانه رحم و زگیل تناسلی پیگیری می کند که برای افراد 9 الی 45 ساله تزریق می شود.

یکی دیگر از روش های پیشگیری از این مشکل، انجام غربالگری و آزمایش های منظم است. پاپ اسمیر را از سن 21 سالگی شروع کنید و هر یک الی سه سال آن را تکرار کنید. پس از 30 سالگی و تا سن 65 سالگی ممکن است تنها نیاز به پاپ اسمیر داشته باشید.

برای مقابله با ویروس HPV تمرین کنید که رابطه جنسی سالم برقرار کنید. در کنار آن برای اطمینان بیشتر هر دو شریک جنسی، می بایست آزمایش اچ پی وی را تکرار کنند.

دکتر رویا شهریاری پور

دکتر رویا شهریاری پور در سال ۱۳۸۷ از دانشگاه علوم پزشکی تنکابن در رشته پزشکی عمومی فارغ‌التحصیل شدند. سپس طرح پزشک عمومی را به مدت ۳ سال در استان بوشهر خدمت کردند. سال ۹۱ در دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص زنان شروع به تحصل کردند و سال ۹۵ از دانشگاه علوم پزشکی ایران فارغ تحصیل شدند. ایشان دوران فلوشیپ فوق تخصص لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی را در دانشگاه ایران گذرانده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا
نمونه‌کار‌های بیشتر...