هیستروسکوپی روشی بسیار کاربردی و کم ریسک، برای بررسی حفره داخلی رحم و تشخیص بیماری های مربوط به آن است. در طی عمل هیستروسکوپی ابتدا رحم بیمار با یک میله که نام آن اسپکولوم است، تا حدی باز می شود (البته این مرحله برای همه مراجعان لازم نیست و تشخیص آن بر عهده پزشک معالج است.) سپس ابزار هیستروسکوپ وارد فضای رحم می شود. این ابزار یک میله کاملا باریک است که در نوک آن ابزاری به مانند یک تلسکوپ نورانی وجود دارد که تصویر داخل رحم را به مانیتور منتقل میکند و پزشک را قادر می سازد فضای داخلی رحم را رویت کند و ناهنجاری ها را تشخیص دهد. البته فرد جراحی شده نکات مربوط به مراقبت های بعد از هیستروسکوپی را به خوبی رعایت کند تا با عوارض این عمل درگیر نشود.
در برخی مواقع هم برای باز شدن بیشتر فضای داخل رحم، از یک گاز یا مایع غلیظ نمکی و قندی استفاده می کنند. با وجود اینکه هیستروسکوپی، روشی آسان، امن و غیرتهاجمی به نظر می رسد، اما کاملا تخصصی است.
بنابراین در ابتدای راه، تحقیق و بررسی در مورد مهارت پزشک معالج، از مهم ترین قدم هایی است که باید توسط بیمار برداشته شود.
دکتر رویا شهریاری پور با کادر مجرب و حرفه ای خود، در کنار شماست تا ناهنجاری های موجود را در صورت وجود، به موقع شناسایی کرده و با بهترین و بروزترین راهکارهای درمانی رفع کرده و در نهایت با رعایت مراقبت ها و تجویزهای بعد از درمان توسط خود ایشان، عوارض احتمالی را به حداقل برسانید.
ایشان همچنین نکات مربوط به مراقبت های بعد از هیستروسکوپی را به خوبی به بیماران خود آموزش میدهد تا بیمار بعد جراحی دچار مشکل نشود.
چه بیماری هایی با روش هیستروسکوپی قابل تشخیص و درمان است؟
در صورتی که پزشک متخصص از تجربه و تبحر کافی برخوردار باشد، هرگونه ناهنجاری در رحم، به وسیله ابزار هیستروسکوپ قابل تشخیص خواهد بود، بوسیله این روش، پزشک قادر خواهد بود موارد زیر را تشخیص داده و در صورت لزوم درمان را شروع کند.
● خونریزی غیرطبیعی
● پریودهای طولانی همراه درد شدید
● علت یابی ناباروری
● پولیپ، فیبروم و سرطان رحم
● چسبندگی رحم
● بدشکلی رحم
● علت یابی در سقط های پشت سرهم
● علت یابی نتایج غیرطبیعی پاپ اسمیر و…
با توجه به علت مراجعه بیمار نزد پزشک، و بسته به درمانی یا تشخیصی بودن استفاده از روش هیستروسکوپی، همچنین نوع بیهوشی (بیهوشی عمومی یا بی حسی )، شدت و میزان تهاجمی بودن عمل، مراقبتهای بعد از هیستروسکوپی بسته به شرایط بیمار، از جانب پزشک برای وی تجویز خواهد شد که همکاری بیمار و مراعات دقیق آنها شانس موفقیت را در این عمل تا حد زیادی بالا خواهد برد.
مراقبتهایی که بعد از عمل هیستروسکوپی
از آنجایی که در بیشتر مواقع هیستروسکوپی بصورت سرپایی انجام می شود، پزشک پس از عمل، با بررسی فشار خون و نبض و تنفس بیمار شرایط او را می سنجد و توصیه های لازم را به او یادآور می شود. تا ۲۴ ساعت بعد از عمل، احساس تهوع، سرگیجه، درد در ناحیه شکمی (به علت ورود گاز)، لکه بینی، خونریزی، گرفتگی عضلانی ، تهوع و بی اشتهایی و … طبیعی است. اما شما با رعایت نکات مربوط به مراقبتهای بعد از هیستروسکوپی می توانید این عوارض را به حداقل برسانید
همچنین برای کاهش درد می توان از مسکن هایی که دکتر تجویز کرده استفاده کرد اما یادتان باشد مسکن هایی نظیر آسپرین ممکن است خونریزی را افزایش دهند بنابراین مصرف دارو تحت نظر پزشک بشدت حائز اهمیت است. همچنین بدلیل وارد شدن ابزارهای هیستروسکوپی، امکان الوده شدن به باکتری نیز وجود دارد که آن هم با تجویز آنتی بیوتیک ها توسط پزشک و مصرف منظم آنها کاملا رفع می شود. در واقع می توان گفت که مصرف درست دارو ها هم مربوط به مراقبت های بعد از هیستروسکوپی میشود.
در صورت تجربه خونریزی زیاد، درد شدیدتر و غیر طبیعی، بیمار باید بلافاصله به پزشک معالج مراجعه کند تا علت یابی شود. همچنین در مورد تغذیه نیز بهتر است به توصیه های متخصص توجه کرد و در روزهای ابتدایی بعد از هیستروسکوپی، غذاهای ساده و آبکی و زود هضم و فیبر دار برای جلوگیری از یبوست مصرف کرد. همچنین باید برای رفع اثرات بیهوشی و خستگی ناشی از آن، به اندازه کافی استراحت کرد و برای تسریع روند نقاهت خواب شب را با کیفیت گذراند.
اقداماتی که نباید پس از عمل هیستروسکوپی انجام داد
براساس شدت و نوع عمل پزشک معالج نبایدهایی را که انجام آنها روند بهبود را کند خواهد کرد، به شما گوشزد خواهد کرد. اما در حالت کلی خودداری از موارد زیر نیز شامل مراقبتهای بعد از هیستروسکوپی می شود و برای بالا بردن شانس موفقیت آمیز بودن درمان بسیار ضروریست.
● هرگز بدون تجویز پزشک، خودسرانه دارو مصرف نکنید چراکه برخی داروها مثل وارفارین و آسپرین ممکن است به دلیل خاصیت رقیق کنندگی، باعث خونریزی شوند.
● اجتناب از برقراری رابطه جنسی حداقل به مدت یک هفته
● خودداری از انجام ورزش های سنگین تا زمان بهبود کامل
● اجتناب از خوردن غذاهایی که باعث اسهال و یا یبوست می شوند و درد را در ناحیه شکمی افزایش می دهد.
● عدم استفاده از تامپون واژینال تا یک هفته بعد از عمل
● رعایت کامل بهداشت فردی و عدم نشستن در استخر و وان تا زمان بهبود کامل
● خودداری از دوش واژینال حداقل به مدت ۵ الی ۷ روز بعد از عمل
مزایای عمل هیستروسکوپی نسبت به روش های مشابه
همانطور که در بالا خواندید، عمل هیستروسکوپی به دلیل عدم ایجاد برش در ناحیه شکمی، یک روش ایده آل و غیر تهاجمی برای آگاهی کامل از ناهنجاری های درون رحم و درصورت نیاز درمان آنهاست. این روش آسان است، دوران نقاهت آن بسیار کوتاه تر از سایر روش هاست. مراقبتهای بعد از هیستروسکوپی بدلیل نبود جراحی و زخم و… بسیار آسان تر است.
همچنین روش هیستروسکوپی بسیار کم هزینه تر است. در بسیاری مواقع نیاز به بستری و بیهوشی ندارد، پس از انجام آن میزان چسبندگی های رحمی و زخم ها کاهش می یابد، از طرفی عفونت و خونریزی نیز تا حد زیادی رفع می شود.
کلام آخر
روش هیستروسکوپی یکی از بهترین روش های تشخیصی و درمانی برای ناهنجاری های رحم است. انتخاب یک پزشک متخصص و حاذق در این امر و رعایت نکات مربوط به مراقبت های بعد از هیستروسکوپی بسیار حائز اهمیت است.
پزشکی که مشاوره های لازم را متناسب با نیاز، در اختیار بیمار قرار دهد، وی را قبل از عمل، در حین عمل و بعد از آن تا پایان دوران نقاهت در نهایت دلسوزی راهنمایی کند و راهکارها و دستورالعمل های لازم را به وی تجویز کند. انتظارات بیمار را از عمل بشناسد و نهایت تلاش خود را برای دستیابی وی به نتیجه مورد انتظار بکار ببرد و عوارض احتمالی ناشی از عمل را به حداقل برساند.
دکتر شهریاری پور با دارا بودن تمام ویژگی های ذکر شده در بالا، همراه تیم مجرب خود، به شما در دستیابی به تجربه موفقیت آمیز از عمل هیستروسکوپی کمک می کند و لذت بازیابی مجدد سلامتی و آرامش خاطر را به شما هدیه می دهد.